Landasan Kereta Api Sabah Akan Disambung Hingga Ke Pelabuhan Sepanggar

Laluan kereta api Sabah yang sekarang berakhir di Sembulan akan dipanjangkan ke Pelabuhan Sepanggar bagi merancakkan ekonomi negeri Sabah. Foto Arkib

KOTA KINABALU, 3 Apr – Perkhidmatan kereta api Sabah yang sekarang ini berakhir di Stesen Sembulan dijangka disambung sehingga ke Pelabuhan Sepanggar, lapor NST yang memetik Sabah First Info.

Menurut laporan itu perkara tersebut diberitahu oleh Timbalan Ketua Menteri, Ir Shahelmey Yahya baru-baru ini.

Langkah itu menandakan keutamaan strategik bagi Jabatan Keretapi Negeri Sabah, yang bertujuan untuk meningkatkan infrastruktur pengangkutan di wilayah ini.

Semasa satu acara di Kota Kinabalu baru-baru ini, Shahelmey menyentuh mengenai usaha berterusan untuk membangunkan rangkaian kereta api komprehensif yang menghubungkan pantai barat dan timur Sabah.

Laluan kereta api Sabah yang sekarang berakhir di Sembulan akan dipanjangkan ke Pelabuhan Sepanggar bagi merancakkan ekonomi negeri Sabah. Foto Arkib

Walaupun rancangan ini masih di peringkat awal, ia telah menarik minat antarabangsa, dengan cadangan daripada entiti Cina dan India sedang dipertimbangkan.

Pada masa ini, tumpuan adalah untuk mewujudkan landasan kereta api dari Tanjung Aru ke Sembulan, menjangkau ke Pelabuhan Sepanggar, meningkatkan kesalinghubungan logistik negeri ini.

Selain itu, Shahelmey mengulas cadangan projek kereta api berkelajuan tinggi oleh syarikat Brunei, Brunergy Utama Sdn Bhd, yang bertujuan menghubungkan Sabah, Sarawak, Brunei dan Kalimantan.

Inisiatif Kereta Api Trans Borneo ini, yang menjangkau 1,620 kilometer, sedang menjalani kajian kebolehlaksanaan oleh Kementerian Pengangkutan kerana sifatnya yang merentas sempadan dan melibatkan rangkaian kereta api yang luas.

Fasa pertama projek bercita-cita tinggi itu akan menghubungkan hab ekonomi di seluruh Borneo, bermula dari Pontianak di Kalimantan Barat ke Kota Kinabalu di Sabah, melalui pelbagai bandar dan pekan utama.

Fasa kedua mencadangkan untuk menghubungkan Brunei dengan Sarawak dan Kalimantan Utara dan Timur, menyepadukan lokasi penting seperti Ba’kelalan di Sarawak dan ibu negara Indonesia baharu, Nusantara, di Kalimantan.


Ikuti kami di saluran media sosial berikut:

Facebook
X (Twitter)
Instagram
Telegram
TikTok
WhatsApp Channel
Laman Web

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *