Pemotongan Subsidi Bahan Api: Langkah Terakhir Kurangkan Tekanan Kewangan – Andre Lai

Andre Lai mengakui biarpun terdapat peningkatan kos harian ekoran penyasaran subsidi diesel namun ia bertujuan untuk memastikan kemampanan kewangan negara bagi jangka masa panjang.

PENDAPAT, 3 JunBaru-baru ini, Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim mengumumkan perubahan dasar besar dalam Perutusan Negara, pelaksanaan subsidi bahan api bersasar, bermula dengan diesel. Keputusan itu menandakan satu langkah penting bagi kerajaan dalam pengurusan fiskal dan pembaharuan subsidi.

Walaupun subsidi yang disasarkan sekarang hanya melibatkan diesel, terdapat kebimbangan meluas bahawa langkah ini mungkin diperluaskan kepada petrol RON 95 pada masa hadapan.

Kebimbangan ini sebenarnya tidak berasas kerana penyasaran subsidi diesel hanya dikuatkuasakan di Semenanjung Malaysia sahaja dan sekiranya penyasaran subsidi petrol pula berkuatkuasa, ia mungkin akan dikuatkuasakan di Sabah dan Sarawak sahaja.

Walaupun kenderaan diesel digunakan terutamanya untuk tujuan komersial, pemilik kereta persendirian dan petani kecil serta pekebun juga menggunakan diesel dalam kuantiti yang banyak. Berdasarkan harga runcit semasa diesel pada RM2.15 seliter, harga dijangka melonjak kepada RM3.20 hingga RM3.40 selepas diapungkan.

INISIATIF BUDI MADANI, BUDIN AGRI-KOMODITI

Menggunakan RM3.40 sebagai asas pengiraan, subsidi sebanyak RM200 boleh menampung perbezaan harga 160 liter bahan api. Dengan kata lain, jika purata penggunaan diesel bulanan seseorang ialah RM344, selepas harga diesel meningkat kepada RM3.40, penggunaan bulanan akan meningkat kepada RM544, yang akan diimbangi dengan subsidi tunai bulanan sebanyak RM200 yang disediakan oleh kerajaan sebahagiannya meningkat, mengekalkan beban penggunaannya tidak berubah.

Walau bagaimanapun, kesan jumlah subsidi tersebut kepada kumpulan berbeza adalah juga berbeza. Bagi pemilik kereta persendirian diesel biasa, subsidi bulanan sebanyak RM200 mungkin lebih daripada mencukupi, tetapi bagi petani kecil dan pekebun kecil, ini hanya satu kebarangkalian kemungkinan kos operasi akan mengalami sedikit peningkatan.

Mereka perlu menggunakan antara 200 hingga 400 liter diesel sebulan, dan subsidi RM200 masih jauh daripada menampung peningkatan kos. Ini sudah pasti akan membawa tekanan yang lebih besar kepada kos pengeluaran dan operasi mereka.

Jalan penyelesaian menerusi pengenalan inisiatif subsidi Budi MADANI bagi individu dan Budi Agri-Komoditi bagi petani, nelayan dan sebagainya kini menjadi pilihan terbaik bagi rakyat menyerap kenaikan harga diesel dalam tempoh terdekat.

Pelaksanaan dasar subsidi ini mungkin mencetuskan gelombang baharu kenaikan harga. Dalam menjangkakan kenaikan harga minyak, kos barangan dan perkhidmatan juga mungkin meningkat.

Peniaga mungkin menggunakan kenaikan harga minyak sebagai alasan untuk meningkatkan harga komoditi dengan ketara, seterusnya meningkatkan inflasi. Ini sudah pasti menambah bebanan kepada orang biasa yang sudah menghadapi kos sara hidup yang tinggi.

PENYASARAN MENGURANGKAN TEKANAN FISKAL

Selain itu, kenaikan harga diesel secara langsung akan meningkatkan kos pengangkutan, dan kenaikan kos pengangkutan akan menjejaskan semua lapisan masyarakat khususnya pertanian dan logistik.

Petani kecil dan pekebun kecil akan menghadapi kos pengeluaran yang lebih tinggi, manakala peningkatan kos logistik akan membawa kepada peningkatan umum dalam harga komoditi. Tindak balas berantai ini akhirnya akan menjejaskan keseluruhan sistem ekonomi, membawa ketidakpastian dan cabaran yang lebih besar.

Meskipun menghadapi banyak cabaran, pengurangan subsidi bahan api hampir tidak dapat dielakkan dalam persekitaran fiskal semasa.

Apabila hutang negara semakin meningkat, tekanan kewangan kerajaan juga semakin meningkat. Subsidi bahan api telah menyumbang sebahagian besar perbelanjaan fiskal dalam beberapa tahun kebelakangan ini, yang bukan sahaja membawa kepada peningkatan defisit fiskal, tetapi juga menyekat pelaburan modal dalam perkhidmatan awam lain dan pembinaan infrastruktur.

Walaupun pengurangan subsidi akan membawa kesan ekonomi dan sosial tertentu dalam jangka pendek, dalam jangka panjang, ia akan membantu kesihatan fiskal dan pembangunan ekonomi yang mampan.

Andre Lai mengakui biarpun terdapat peningkatan kos harian ekoran penyasaran subsidi diesel namun ia bertujuan untuk memastikan kemampanan kewangan negara bagi jangka masa panjang.

KEBERANIAN POLITIK PMX LAKSANA SUBSIDI BERSASAR

Seperti yang kita sedia maklum, tidak ada masa yang baik untuk kerajaan mengurangkan subsidi bahan api. Sesungguhnya, sebarang pembaharuan dasar akan disertai dengan kesakitan dan tentangan.

Kuncinya terletak pada sama ada pemimpin mempunyai keberanian dan kebijaksanaan politik yang mencukupi untuk menghadapi cabaran ini dan mengambil langkah berkesan untuk mengurangkan kebimbangan dan ketidakpuasan hati rakyat.

Maka sebab itulah kerajaan memperkenalkan ‘fleet card’ bagi kegunaan syarikat pengangkutan dan logistik bagi menyerap impak penyasaran subsidi ke atas kos pengangkutan barangan kelak.

Selain itu, kerajaan perlu mengukuhkan komunikasi dengan orang ramai, menerangkan secara telus keperluan dan faedah jangka panjang dasar itu, dan pada masa yang sama mengambil langkah-langkah untuk melindungi keperluan asas kehidupan golongan berpendapatan rendah dan kumpulan terdedah.

Perutusan Negara Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim pada 21 Mei lalu memutuskan supaya subsidi diesel bersasar akan dilaksanakan di Semenanjung Malaysia. Foto Bernama

Dalam memajukan pembaharuan subsidi, kerajaan juga perlu mempertimbangkan bagaimana untuk menyokong kumpulan yang terjejas dengan lebih baik setelah hasil penyasaran subsidi ini mula dirasai semua pihak.

SUBSIDI BERSASAR UNTUK ‘KESIHATAN’ KEWANGAN KERAJAAN

Sebagai contoh, kita boleh membantu petani kecil dan pekebun kecil mengurangkan kos pengeluaran dan meningkatkan kecekapan pengeluaran dengan meningkatkan subsidi pertanian, menyediakan sokongan teknikal dan latihan dan menambah baik infrastruktur berkaitan.

Pada masa sama, kerajaan harus mengukuhkan ekosistem pasaran bagi menyokong perubahan iklim perniagaan untuk mengelakkan perusahaan daripada mengambil kesempatan menaikkan harga dan melindungi ketertiban pasaran dan kepentingan awam.

Melaksanakan subsidi bahan api yang disasarkan adalah pilihan dasar yang kompleks dan sukar. Walaupun ia akan membawa tekanan sosial dan ekonomi tertentu dalam jangka pendek, namun dalam jangka masa panjang, ia akan menyumbang kepada kesihatan fiskal negara dan pembangunan ekonomi yang mampan serta menyeluruh buat rakyat.

Pendapat saya sendiri, saya menyokong sepenuhnya usaha ini meskipun ia juga menjejaskan saya sebagai pengguna kenderaan.

Saya percaya, ia adalah satu keputusan sukar, namun untuk jangka masa panjang, dapat memastikan kelancaran pelaksanaan dasar sosio ekonomi, dan seterusnya membawa manfaat yang lebih besar kepada rakyat.

Lebih penting lagi, ‘kesihatan’ kewangan kerajaan yang secara mudahnya wang rakyat akan dapat dipulihkan secara bersasar juga demi memastikan kemampanan kewangan negara terus diperkasa.

LAI CHEN HENG
KETUA CABANG KEADILAN WANGSA MAJU
AHLI LEMBAGA PENASIHAT BANDARAYA KUALA LUMPUR

Ikuti kami di saluran media sosial berikut:

Facebook
X (Twitter)
Instagram
Telegram
TikTok
WhatsApp Channel
Laman Web

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *