PM China, Jepun Tiba Di Seoul Adakan Sidang Kemuncak Tiga Hala

Perdana Menteri Jepun Fumio Kishida tiba di Lapangan Terbang Tentera Udara di Seoul pada Ahad bagi menyertai sidang kemuncak tiga hala bersama China dan Korea Selatan. Foto Kyodo News

SEOUL, 26 Mei – Perdana Menteri China dan Jepun tiba di Seoul Ahad untuk sidang kemuncak tiga hala pertama dalam tempoh lima tahun. Pertemuan itu dijangka memberi tumpuan kepada isu ekonomi dan keadaan geopolitik.

Perdana Menteri China Li Qiang dan Perdana Menteri Jepun Fumio Kishida dijadualkan bertemu dengan Presiden Korea Selatan Yoon Suk Yeol secara berasingan pada petang Ahad di sini.

Pada Isnin ketiga-tiga pemimpin itu akan mengadakan mesyuarat tiga hala. Ia merupakan pertemuan pertama seumpama itu dalam tempoh lima tahun, berikutan keadaan pandemik COVID-19 selain hubungan yang tegang antara Seoul dan Tokyo.

Perdana Menteri Jepun Fumio Kishida tiba di Lapangan Terbang Tentera Udara di Seoul pada Ahad bagi menyertai sidang kemuncak tiga hala bersama China dan Korea Selatan. Foto Kyodo News

Yoon, yang memegang jawatan pada 2022 berusaha untuk menguburkan sejarah dengan bekas kuasa penjajah Jepun dalam menghadapi ancaman yang semakin meningkat daripada Korea Utara berkenaan senjata nuklear.

Sejak sidang kemuncak tiga hala terakhir “landskap serantau dan global kami telah banyak berubah,” kata Kishida sebelum berlepas ke Seoul. Beliau menyifatkan mesyuarat baharu itu “sangat penting”.

“Saya ingin berbual secara jujur ​​dengan Presiden Korea Selatan Yoon Suk Yeol dan Perdana Menteri China Li Qiang, dan bersetuju mengenai kerjasama peringkat kerja secara berpandangan ke hadapan,” katanya, sambil menambah beliau berharap pertemuan itu akan menjadi “kejayaan” dan menghidupkan semula diplomasi tiga hala.

Yoon bersedia untuk mengadakan pertemuan dua hala dengan Li, yang membuat lawatan pertamanya ke Korea Selatan sejak memegang jawatan pada Mac 2023, diikuti oleh satu dengan Kishida.

Ketiga-tiga pemimpin akan mengadakan makan malam bersama-sama pada petang Ahad.

Tetapi pakar memberi amaran bahawa disebabkan kedudukan ketiga-tiga negara sangat berbeza mengenai isu-isu utama termasuk ancaman nuklear Pyongyang dan hubungan yang semakin meningkat dengan Rusia.

Perkara itu sukar bagi mereka untuk membentuk konsensus.

Tetapi Seoul dan Tokyo, yang merupakan sekutu keselamatan serantau penting bagi saingan utama China, Washington, sedang berusaha untuk memperbaiki hubungan dan perdagangan selain meredakan ketegangan dengan Beijing, kata pakar.

“Kepentingan kerjasama antara ketiga-tiga negara, menyumbang 20 peratus daripada populasi dan perdagangan dunia, 25 peratus daripada jumlah keluaran dalam negara kasar (KDNK) namun tidak boleh terlalu ditekan,” kata Hankook Ilbo dari Korea Selatan dalam editorial.

“Adalah amat penting bahawa ketiga-tiga negara mempunyai kesanggupan untuk mengatasi perbezaan pendapat.”- AFP


Ikuti kami di saluran media sosial berikut:

Facebook
X (Twitter)
Instagram
Telegram
TikTok
WhatsApp Channel
Laman Web

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *