Pertubuhan Islam Diharap Terus Main Peranan Pupuk Perpaduan – PM Anwar

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim menerima kunjungan hormat daripada pimpinan Wadah Pencerdasan Umat Malaysia (WADAH) di Putrajaya pada Isnin. Foto Facebook Anwar Ibrahim

PUTRAJAYA, 2 Apr – Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim berharap agar pertubuhan Islam di Malaysia akan terus memainkan peranan penting dalam memacu usaha mencerdaskan umat dan memupuk perpaduan dalam konteks masyarakat majmuk.

Beliau menyuarakan harapan itu ketika menerima kunjungan hormat daripada pimpinan Wadah Pencerdasan Umat Malaysia (WADAH) yang diketuai presidennya Datuk Ahmad Azam Abdul Rahman semalam.

Menerusi catatan di laman Facebook hari ini, beliau berkata mauduk pertemuan itu berkisar kepada cabaran gerakan dakwah, pemikiran Islam dan peranan badan bukan kerajaan dalam isu umat Islam peringkat antarabangsa.

Sementara itu dalam catatan berasingan Anwar menyampaikan sumbangan kepada waris Pengerusi Pertubuhan Persaudaraan Pesawah Malaysia (PeSAWAH) Allahyarham Fuad Yaacob yang meninggal dunia pada 23 Mac lepas.

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim menerima kunjungan hormat daripada pimpinan Wadah Pencerdasan Umat Malaysia (WADAH) di Putrajaya pada Isnin. Foto Facebook Anwar Ibrahim

Sumbangan itu disampaikan Setiausaha Politik beliau Farhan Fauzi kepada isteri Allahyarham, Che Gayah ketika sesi ziarah semalam.

“Saya mendoakan semoga Allah SWT mencucuri rahmat ke atas rohnya dan menempatkan arwah dalam kalangan orang yang beriman dan beramal soleh,” kata Anwar dalam catatan itu.

Semasa hayatnya Allahyarham merupakan seorang yang aktif dalam memperjuangkan hak pesawah, menyuarakan setiap permasalahan yang dihadapi mereka dengan lantang dan tegas.


Ikuti kami di saluran media sosial berikut:

Facebook
X (Twitter)
Instagram
Telegram
TikTok
WhatsApp Channel
Laman Web

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *