Tahniah! Fitnah MP Kepala Batas ‘Merebak’ Ke DUN Pulau Pinang

Fitnah Siti Mastura terhadap beberapa individu termasuk Lim Guan Eng menjadi perdebatan hangat pada sidang DUN Pulau Pinang hari ini. Foto Arkib

GEORGETOWN, 21 Nov – Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Pulau Pinang hari ini tegang apabila perbalahan timbul antara Lim Guan Eng (PH-Air Putih) dan Ketua Pembangkang, Muhamad Fauzi Yussoff (PN-Sungai Dua).

Ia berpunca daripada isu Ahli Parlimen Kepala Batas, Siti Mastura Muhamad sebelum ini, yang didakwa mengaitkan Guan Eng dengan pemimpin Parti Komunis Malaya (PKM), Chin Peng.

Perbalahan itu mendorong Speaker DUN, Datuk Law Choo Kiang menegur semua ahli, perkara yang dibangkitkan di Parlimen perlu diselesaikan di Parlimen.

Beliau bagaimanapun memberi Guan Eng peluang meneruskan perbahasannya sehingga tamat.

Guan Eng yang juga Pengerusi DAP, berkata dakwaan mengaitkannya dengan Chin Peng adalah berita palsu dan beliau akan mengambil tindakan terhadap sesiapa saja yang berbuat demikian.

Sebaik beliau berkata demikian, Muhamad Fauzi berdiri mencelah dan menunjukkan buku yang mengaitkan Ahli Parlimen Bagan itu dengan Chin Peng kepada sidang DUN itu.

Muhamad Fauzi berkata, buku itu digunakan sebagai panduan oleh banyak pihak.

“Buku inilah menyebabkan berita palsu (tentang Guan Eng).

Fitnah Siti Mastura terhadap beberapa individu termasuk Lim Guan Eng menjadi perdebatan hangat pada sidang DUN Pulau Pinang hari ini. Foto Arkib

“Adakah semua parti bersetuju buku ini perlu dikenakan tindakan oleh Kementerian Dalam Negeri (KDN)?” katanya menimbulkan persoalan.

Guan Eng kemudiannya berkata, beliau sendiri sudah bertanya sendiri kepada Timbalan Presiden UMNO, Datuk Seri Mohamad Hasan yang menyatakannya dia sendiri tidak tahu mengenai kewujudan buku itu.

“Saya memang berbincang dengan Tok Mat (Mohamad). Saya bertanya kepadanya dan beliau tidak tahu apa-apa mengenai buku itu.

“Ketua Pembangkang dan Ahli Parlimen Kepala Batas masih berdegil mahu menggunakan buku itu sebagai rujukan. Adakah Pas parti yang melakukan fitnah? Bercakap biar berlandaskan fakta.

“Ini bukan fakta sebenar dan serangan peribadi terhadap saya dan keluarga,” katanya lagi.

Guan Eng memulakan tindakan undang-undang dan laporan polis terhadap Siti Mastura berkaitan dakwaan Siti Mastura itu yang turut membabitkan beberapa pemimpin DAP dan Chin Peng dan bekas Perdana Menteri Singapura, Lee Kuan Yew.

Guan Eng yang juga bekas Ketua Menteri Pulau Pinang, berkata beliau sudah melantik peguam Datuk Sankara Narayanan Nair bagi memulakan prosiding terhadap Siti Mastura.

Beliau berkata tindakan itu dilakukan kerana Siti Mastura didakwa menimbulkan ketakutan terhadap DAP dan orang Cina sekali gus membabitkan unsur perkauman dan ekstremis.

Katanya lagi, Presiden Pas Abdul Hadi Awang dan Pengerusi Perikatan Nasional (PN), Muhyiddin Yassin harus menyatakan pendirian mereka secara terbuka.

Namun mereka berdua tidak berani mengeluarkan sebaranh kenyataan malah dilihat cuba menjauhkan diri daripada terjebak dalam fitnah itu.


Ikuti kami di saluran media sosial berikut:

Facebook
X (Twitter)
Instagram
Telegram
TikTok
WhatsApp Channel
Laman Web

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *