Tak Wajar Guna Konteks ‘Hari Ini Menang, Esok Minyak Turun’ – PM Anwar

Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan Datuk Seri Anwar Ibrahim berucap pada Perhimpunan Bulanan Kementerian Kewangan di Putrajaya pada Selasa. Foto Kementerian Kewangan. Foto Bernama

PUTRAJAYA, 11 Jun – Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim menyifatkan adalah tidak wajar mengaitkan harga minyak semasa dengan ucapan beliau ketika kempen Pilihan Raya Umum Ke-12 (PRU12), 16 tahun lalu.

Jelasnya, pada ketika itu, harga minyak negara lebih tinggi berbanding negara- negara pengeluar minyak seperti Arab Saudi.

“(Rakaman video) Yang mengatakan saya ulang hari ini menang, esok harga minyak turun.

“Saya sebut itu tahun 2008 kerana harga minyak di Arab Saudi sekitar 50 sen manakala kita RM1.80.

“Sekarang kos sudah bertambah RM2.05 di Arab Saudi dan kita RM2.95, minyak murah ini hanya di Brunei,” katanya ketika berucap di Perhimpunan Bulanan Kementerian Kewangan di sini pada Selasa.

Kerajaan sebelum ini mengumumkan pelaksanaan subsidi bersasar untuk diesel bermula 10 Jun sebagai langkah pembaharuan utama di bawah kerangka kerja Ekonomi MADANI.

Pelaksanaan itu menyebabkan harga diesel di stesen minyak di Semenanjung Malaysia diapungkan dan mengikut harga pasaran pada masa ini adalah RM3.35 seliter.

Perdana Menteri yang juga Menteri Kewangan Datuk Seri Anwar Ibrahim berucap pada Perhimpunan Bulanan Kementerian Kewangan di Putrajaya pada Selasa. Foto Kementerian Kewangan

Keputusan kerajaan itu menyebabkan rakaman video berkenaan kembali bertebaran dan menjadi bahan jenaka di segenap media sosial pada minggu ini.

Pada majlis sama, Anwar yang juga merupakan Menteri Kewangan menjelaskan kedudukan negara antara kadar inflasi rendah di Asia tidak menjamin tiada kenaikan harga barangan meskipun beliau tidak inginkan perkara itu berlaku.

“Saya nak maklum kepada saudara, kita fikir betul-betul, sekarang saya Perdana Menteri, saya tidak mahu kenaikan.

“Kalau kata kadar inflasi rendah, memang rendah tapi maknanya apa? Harga barang naik sikit.

“Saya tidak kata barang tidak naik. Tapi kadang-kadang dalam perbincangan kita (menyebut) Anwar kata barang tidak naik. Tak ada.

“Inflasi yang terendah di Asia maknanya kenaikan kecil masih berlaku,” katanya sambil menambah beliau turun ke bawah setiap minggu bagi menyelami kehidupan rakyat.


Ikuti kami di saluran media sosial berikut:

Facebook
X (Twitter)
Instagram
Telegram
TikTok
WhatsApp Channel
Laman Web

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *