Segelintir Penduduk Jogja Dah Sambut ‘Raya’ Semalam

Ratusan umat Islam di Desa Giriharjo, Panggang, daerah Gunungkidul di Jogjakarta, Indonesia menyambut 1 Syawal pada Jumaat, 5 April 2024. Foto Agensi/Kompas

JAKARTA, 6 Apr – Ratusan umat Islam di Desa Giriharjo, Panggang, daerah Gunungkidul di Jogjakarta, Indonesia menyambut 1 Syawal semalam.

Kompas melaporkan, sejak sebelum jam 6 pagi, warga kariah Masjid Aolia ke lokasi solat Aidilfitri itu dan kemudian duduk sambil bertakbir lebaran.

Sekitar 7 pagi jemaah mulai melaksanakan solat sunat Aidilfitri diimamkan oleh imam Masjid Aolia, Sholeh Pranolo di lokasi rumah imam itu sendiri di daerah Gunungkidul.

Setelah selesai solat, imam lebih dikenali dengan panggilan Mbah Benu itu menyampaikan khutbah dalam bahasa Jawa.

Ratusan umat Islam di Desa Giriharjo, Panggang, daerah Gunungkidul di Jogjakarta, Indonesia menyambut 1 Syawal pada Jumaat, 5 April 2024. Foto Agensi/Kompas

Ketika ditanya dasarnya menetapkan 1 Syawal pada Jumaat, Mbah Benu berkata dia tidak menggunakan perhitungan tertentu sebaliknya hanya berdasarkan keyakinan dan perjalanan spiritualnya.

Mbah Benu yang berusia 82 tahun itu juga tidak mempersoalkan apabila ada pihak lain yang tidak sepakat dengan penetapan 1 Syawal itu.

Dia mengaku akan bersikap baik kepada siapa pun, termasuk pihak yang tak setuju dengan dirinya.

“Kalau disalahkan orang, tidak apa-apa. Sing percoyo yo tak apiki, sing ora percoyo yo diapiki (Kepada yang percaya saya tetap bersikap baik, kepada yang tidak percaya saya tetap bersikap baik),” katanya.

Aidilfitri disambut jemaah kariah Masjid Aolia itu awal lima hari daripada keputusan Pimpinan Pusat Muhammadiyah yang menjangka ia jatuh pada 10 April.

Sebelumnya, jemaah kariah Masjid Aolia memulakan puasa 1 Ramadan pada 7 Mac 2024 iaitu awal lima hari daripada 1 Ramadan menurut keputusan pemerintah pada 12 Mac.


Ikuti kami di saluran media sosial berikut:

Facebook
X (Twitter)
Instagram
Telegram
TikTok
WhatsApp Channel
Laman Web

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *