‘Sabitan Jenayah Jadi Penamat Syed Saddiq Dan Muda’

Nasib parti Muda makin samar-samar disebabkan kesalahan seorang presiden yang curang dalam parti lama hingga mengakibatkan Muda menerima aibnya. Foto Arkib

KUALA LUMPUR, 11 Nov – Sabitan bersalah terhadap Syed Saddiq Syed Abdul Rahman atas tuduhan penyelewengan dan pengubahan wang haram boleh menjadi penamat kerjaya politiknya dan partinya, Muda, kata dua penganalisis politik.

“Ini ‘tamparan maut’ bagi kerjaya politiknya kerana tiada siapa akan mempercayainya lagi, malah penyokong kuatnya,” kata Azmi Hassan daripada Akademi Nusantara.

Beliau berkata, Muda akan berdepan nasib sama kerana parti itu sinonim dengan Syed Saddiq.

Awang Azman Pawi daripada Universiti Malaya berkata, “(kerosakan terhadap) persepsi, reputasi dan pandangan umum, baik di mata ahli parti mahupun orang luar, boleh membawa kepada kemusnahan awal Muda”.

Bagaimanapun, Oh Ei Sun daripada Institut Hal Ehwal Antarabangsa Singapura berkata, sabitan itu bukanlah penamat bagi kerjaya Syed Saddiq kerana beliau masih muda dan akan mencabar sabitan itu.

Katanya, parti itu memerlukan hala tuju lebih jelas dan lebih banyak keselarasan, dengan atau tanpa bekas presiden mereka itu.

Khamis lalu, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur mendapati Syed Saddiq bersalah atas tuduhan bersubahat melakukan pecah amanah, salah guna harta dan pengubahan wang haram membabitkan dana lebih RM1 juta.

Nasib parti Muda makin samar-samar disebabkan kesalahan seorang presiden yang curang dalam parti lama hingga mengakibatkan Muda menerima aibnya. Foto Arkib

Dia dijatuhkan hukuman penjara tujuh tahun, dua sebatan serta denda RM10 juta. Hukuman itu ditangguhkan sementara menunggu rayuan.

Berikutan sabitan kesalahannya, Syed Saddiq yang juga Ahli Parlimen Muar meletak jawatan sebagai presiden Muda buat sementara waktu. Jawatan itu akan dipangku Timbalan Presiden Amira Aisya Abd Aziz.

Azmi berkata, sabitan itu boleh menjadi halangan yang kritikal bagi Muda, memandangkan parti itu lantang menentang rasuah.

Katanya, Syed Saddiq sepatutnya berundur secara kekal bagi memberi peluang kepada timbalan presiden memimpin parti. Muda ialah “mangsa sebenar” dalam hal ini, susulan peletakan jawatan sementara Syed Saddiq.

Awang Azman berkata, sabitan itu mungkin mencetuskan tindakan ahli Muda keluar parti beramai-ramai.

Parti itu mungkin menyesal memutuskan hubungan dengan Pakatan Harapan (PH) tahun lepas. Sokongan daripada PH menjadi faktor utama kejayaan Muda dalam pilihan raya baru-baru ini, katanya.

“Tanpa PH, kes Syed Saddiq akan terus membayangi prospek parti belia itu,” katanya.


Ikuti kami di saluran media sosial berikut:

Facebook
X (Twitter)
Instagram
Telegram
TikTok
WhatsApp Channel
Laman Web

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *