Rahul Ghandi Failkan Pencalonan Pilihan Raya India

Rahul Gandhi (kanan) telah pun mengalami dua kekalahan besar menentang Perdana Menteri India, Narendra Modi. Foto AFP

NEW DELHI, 3 Apr – Beribu-ribu penyokong membanjiri pemimpin pembangkang paling terkemuka India, Rahul Gandhi semasa perarakan kempen hari ini menjelang pencalonan rasminya untuk pilihan raya kebangsaan mulai bulan ini.

Gandhi adalah anak, cucu dan cicit kepada bekas perdana menteri, tetapi telah mengalami dua kekalahan besar terhadap Perdana Menteri, Narendra Modi.

Beliau adalah tokoh utama dalam pakatan pembangkang yang berjuang dalam pilihan raya tahun ini menentang Modi, yang kekal popular secara meluas selepas sedekad berkuasa dan secara meluas dijangka dapat mengekalkan jawatan dengan selesa.

Namun, Gandhi telah diberi sambutan yang meriah di Wayanad, sebuah bandar yang indah di negeri selatan Kerala, dengan orang ramai berkumpul untuk menceriakan ketibaannya.

Rahul Gandhi (kanan) telah pun mengalami dua kekalahan besar menentang Perdana Menteri India, Narendra Modi. Foto AFP

“Saya tidak menganggap anda sebagai pengundi saya tetapi sebagai keluarga saya,” katanya kepada perhimpunan besar dari atas sebuah trak, diapit oleh adik perempuannya Priyanka dan kader dari parti Kongresnya.

Lelaki berusia 53 tahun itu secara rasmi memfailkan pencalonannya untuk bertanding semula Wayanad dengan pejabat pilihan raya tempatan selepas perhimpunan itu.

Gandhi pertama kali dipilih ke kawasan itu pada 2019 tetapi telah hilang kelayakan seketika daripada Parlimen tahun lalu selepas sabitan untuk libel jenayah dalam kes yang difailkan oleh ahli parti Modi.

Beliau dikembalikan semula kelayakan sementara menunggu rayuan Mahkamah Agung tetapi keputusannya untuk mempertandingkan semula kerusi itu telah menyebabkan beberapa pergeseran dalam pakatan pembangkang.

Pencabar utamanya ialah Annie Raja dari Parti Komunis India, seorang ahli blok itu.

Sekutunya telah mengkritik Gandhi kerana tidak memilih untuk bertanding di kerusi lain menentang calon yang telah ditetapkan dari Parti Bharatiya Janata (BJP) yang memerintah di bawah Modi.

“Seluruh negara harus membincangkan ketidaksesuaian ini,” kata Ketua Menteri Kerala, Pinarayi Vijayan, ahli parti Raja, kepada pemberita semalam.

Hampir satu bilion rakyat India akan mengundi untuk memilih kerajaan baharu dalam pilihan raya parlimen selama enam minggu bermula 19 April.

Rahul adalah bakal pemimpin negara itu ketika pertama kali menyertai politik pada 2004.

Namun, dua dekad selepas itu, ketika India bersedia untuk melancarkan pilihan raya umum maraton bulan ini, pemimpin parti Kongres pembangkang berusia 53 tahun itu telah gagal untuk memenuhi warisan keluarganya.

Kongres yang dahulunya dominan telah layu di bawah pengawasannya, dan beliau telah pun mengalami dua kekalahan besar dalam pilihan raya menentang Perdana Menteri, Narendra Modi.

Beliau kini berdepan beberapa kes jenayah yang didakwa oleh anggota parti pemerintah Modi Parti Bharatiya Janata (BJP), termasuk sabitan fitnah yang menyaksikan beliau hilang kelayakan seketika daripada parlimen tahun lepas.

Prospek pemulihan dalam masa terdekat, penganalisis percaya, adalah suram.

Rahul bergelut untuk mengubah imej sebagai seorang putera raja, manakala kemahiran berpidatonya yang sering hambar dibayangi oleh daya tarikan populis saingannya yang keras dari segi politik, Modi.


Ikuti kami di saluran media sosial berikut:

Facebook
X (Twitter)
Instagram
Telegram
TikTok
WhatsApp Channel
Laman Web

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *