Pelarasan Subsidi Diesel Bukan Untuk Naikkan Gaji Menteri – PM Anwar

Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan Datuk Seri Anwar Ibrahim berucap pada Perhimpunan Bulanan Kementerian Kewangan di Putrajaya. Foto Facebook Kementerian Kewangan

PUTRAJAYA, 11 Jun – Penjimatan RM4 bilion daripada penyasaran semula subsidi diesel bukan untuk menaikkan elaun menteri, tetapi menampung kos pengangkutan awam serta Sumbangan Tunai Rahmah (STR) yang kini mencecah RM10 bilion, kata Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Berucap pada majlis himpunan bulanan Kementerian Kewangan di sini, beliau berkata sumbangan tunai itu kini memanfaatkan sembilan juta penerima termasuk bantuan Sumbangan Asas Rahmah (SARa) yang dinaikkan dari RM600 kepada RM1,200 setahun.

“Wang itu bukan untuk naikkan elaun menteri atau kepentingan lain… kita kena faham pertama penyelarasan subsidi itu untuk pastikan subsidi tidak diberikan kepada golongan maha kaya atau warga asing.

“(Penjimatan subsidi) diesel sebahagiannya adalah untuk menampung keperluan pengangkutan awam, pengangkutan rakyat… sebahagian lagi untuk tambah suntikan tunai rahmah yang kini dan mencecah RM10 bilion,” katanya yang juga Menteri Kewangan.

Pada Ahad, Menteri Kewangan II Datuk Seri Amir Hamzah Azizan mengumumkan harga diesel di semua stesen runcit di Semenanjung ditetapkan pada kadar RM3.35 seliter iaitu harga pasaran tanpa subsidi bermula semalam.

Sehubungan itu, kerajaan melaksanakan inisiatif BUDI MADANI bertujuan memastikan peruntukan subsidi disasarkan kepada mereka yang layak dan mengurangkan beban golongan yang memerlukan, dengan pemberian RM200 bantuan tunai bulanan.

Pendaftaran bagi BUDI MADANI dibuka pada 28 Mei lepas dan tiada tarikh tutup ditetapkan untuk permohonan bantuan itu.

Anwar berkata, penyasaran subsidi diesel adalah langkah ketiga dilaksana kerajaan bagi menstruktur semula penyaluran subsidi, selepas tarif elektrik dengan penjimatan RM4.5 bilion dan apungan harga ayam dan telur RM1.2 bilion.

Perdana Menteri yang juga Menteri Kewangan Datuk Seri Anwar Ibrahim berucap pada Perhimpunan Bulanan Kementerian Kewangan di Putrajaya pada Selasa. Foto Kementerian Kewangan

Beliau turut mengakui ‘dimaki hamun berbakul-bakul’ oleh rakyat kerana melaksanakan langkah tidak popular itu, namun menegaskan ianya perlu untuk memperbetulkan sistem lapuk oleh pemerintah terdahulu.

“Subsidi kita tertinggi di Asia (RM81 bilion), tiada siapa nak ambil tindakan (sebelum ini) sebab ia tak popular… cakap macam mana pun, anda nak tahu popular ke tak anda pergi ke Sungai Bakap, saya kena maki berbakul-bakul.

“Saya pun dah lewat 70-an, apa saya nak buat? Saya nak buat terbaik untuk negara… saya nak buktikan tidak semua orang politik itu kaki sakau dan angkuh dan mendera rakyat.

“Jadi saya tak kisah kalau mereka nak maki saya berbakul-bakul… (sebab) saya ada mandat dan saya akan lakukannya, bila masa saya kena pergi, saya pergi tetapi sementara saya di sini, saya akan buat apa yang terbaik untuk pastikan imej Malaysia sebagai negara terbaik di Asia,” katanya.


Ikuti kami di saluran media sosial berikut:

Facebook
X (Twitter)
Instagram
Telegram
TikTok
WhatsApp Channel
Laman Web

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *