Pas Kelantan Hipokrit, Konon Boikot Israel Tapi Pakai Mercedes-Benz

Dakwaan pembelian kenderaan Mercedes-Benz untuk Kerajaan Kelantan yang mengetahui syarikat itu menyumbang 1 juta Euro kepada Israel gagal dijawab. Foto Arkib

KUALA LUMPUR, 20 Nov – Seorang ahli Parlimen kerajaan menegaskan pembangkang khususnya di Kelantan supaya tidak mengamalkan sikap pilih kasih dalam memboikot pihak yang menyokong zionis Israel termasuk tidak menggunakan kenderaan mewah Mercedes-Benz. 

Chong Zhemin [PH-Kampar] berkata, hal itu susulan Mercedes-Benz sebelum ini telah mendermakan wang sebanyak RM1 juta euro (RM5 juta) kepada Israel. 

Beliau menyeru pembangkang supaya memboikot kesemua perkara dan tidak tertumpu kepada produk-produk tertentu sahaja. 

“Kalau mahu boikot jangan double standard. Mahu boikot, boikot semua. Contohnya, Mercedes-Benz, kira-kira dua minggu lalu derma RM1 juta euro kepada Israel.

Dakwaan pembelian kenderaan Mercedes-Benz untuk Kerajaan Kelantan yang mengetahui syarikat itu menyumbang 1 juta Euro kepada Israel gagal dijawab. Foto Arkib

 

“Saya mahu tanya kerajaan Kelantan, 14 buah kereta Mercedez-Benz masih mahu pakai atau tidak? Mahu boikot atau tidak? 

“Kalau mahu boikot jangan double standard, Starbucks dan McDonald’s tidak mahu, jadi Mercedez pun jangan pakai. Duit sudah masuk Israel,” katanya semasa membahaskan Rang Undang-Undang (RUU) Perbekalan 2024 di peringkat jawatankuasa bagi Kementerian Kesihatan (KKM) di Dewan Rakyat hari ini. 

Pada 16 Januari 2020, media melaporkan, kerajaan negeri Kelantan mengakui membeli 14 kereta mewah Mercedes Benz untuk kenderaan rasmi pimpinan kerajaan negeri termasuk Menteri Besar dan Exco.

Timbalan Menteri Besar Kelantan, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah ketika itu berkata, pembelian kenderaan itu dilakukan sejak 2018.

Bagaimanapun, katanya, pembelian kenderaan rasmi itu tiada kaitan langsung dengan peruntukan khas sebanyak RM400 juta oleh Kerajaan Pusat sebaliknya menggunakan duit kerajaan negeri namun gagal dijelaskan dari mana sumbernya.


Ikuti kami di saluran media sosial berikut:

Facebook
X (Twitter)
Instagram
Telegram
TikTok
WhatsApp Channel
Laman Web

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *