Mengintegrasikan Keselamatan Siber Ke Dalam Kurikulum Sekolah – Biro Pendidikan AMK

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) menyeru Kementerian Pendidikan mengintegrasikan pendidikan keselamatan siber ke dalam kurikulum, bukan sebagai mata pelajaran wajib ujian tetapi sebagai komponen wajib dalam waktu persekolahan. Foto Arkib

KUALA LUMPUR, 17 Jan – Dalam konteks ancaman siber yang meningkat di Malaysia dan secara global, terdapat keperluan mendesak untuk mengakui kepentingan kritikal keselamatan siber bagi kemajuan infrastruktur digital negara. Merujuk kepada pelancaran PADU, pangkalan data digital yang bertujuan untuk menyediakan subsidi bergerak ke arah kerajaan yang terdigitalisasi, menegaskan komitmen negara terhadap masa depan digital.

Dalam satu kenyataan bersama yang dikeluarkan Biro Pendidikan Angkatan Muda KEADILAN (AMK) Malaysia, M. Jay Raj, Azha Salahudin dan Shafiq Sahruddin menegaskan adalah penting untuk menanamkan asas-asas keselamatan siber dalam kalangan kanak-kanak sekolah, terutamanya di kalangan mereka yang berumur 10 hingga 16 tahun.

Peningkatan kecekapan teknologi di kalangan generasi muda, sesetengah serendah usia 5 tahun, yang terlibat dalam platform digital seperti Roblox, boleh mendedahkan mereka kepada ancaman berupa perisian berbahaya, penipuan phishing, dan serangan kejuruteraan sosial yang canggih.

Mengikut statistik terkini, kanak-kanak di bawah 10 tahun merupakan demografi yang berkembang dalam talian, dengan lebih daripada 80% terlibat dalam pelbagai aktiviti digital, menjadikan mereka lebih terdedah kepada ancaman siber.

Jelas mereka lagi seiring dengan pembangunan zaman digital, Kementerian Pendidikan perlu mengintegrasikan pendidikan keselamatan siber ke dalam kurikulum, bukan sebagai mata pelajaran wajib ujian tetapi sebagai komponen wajib dalam waktu persekolahan.

Contoh yang menekankan kecemasan akan perkara ini: lonjakan baru-baru ini dalam serangan siber di seluruh dunia, dengan peningkatan 30% dalam serangan ransomware yang menyasarkan institusi pendidikan dalam enam bulan terakhir.

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) menyeru Kementerian Pendidikan mengintegrasikan pendidikan keselamatan siber ke dalam kurikulum, bukan sebagai mata pelajaran wajib ujian tetapi sebagai komponen wajib dalam waktu persekolahan. Foto Arkib

Bagi mereka penambahan pendidikan keselamatan siber tidak memerlukan perbelanjaan tambahan untuk komputer, sebaliknya, ia boleh memanfaatkan peranti mudah alih sedia ada untuk menyampaikan pengetahuan teori yang memberdayakan pelajar untuk melindungi aset digital mereka.

“Dengan serangan siber meningkat di seluruh dunia, seperti yang dicontohkan oleh kejadian terkini yang menyerang Perkeso pada akhir Disember, adalah jelas bahawa keselamatan siber merupakan perkara yang sangat penting.”

Jelas mereka dalam kenyataan lagi, Rang Undang-Undang Omnibus mengenai perkongsian data dalam agensi kerajaan dan Rang Undang-Undang Keselamatan Siber mewakili langkah-langkah penting dalam mengukuhkan kedudukan Malaysia di dalam arena digital.

Bagi memastikan pelaksanaan yang berkesan terhadap langkah-langkah ini dan memupuk penduduk yang mahir secara digital, pengintegrasian pendidikan keselamatan siber di sekolah adalah sangat penting. Pendekatan proaktif ini tidak hanya melindungi negara daripada ancaman siber tetapi juga membina generasi individu yang berliterasi digital mampu mendorong kemajuan Malaysia sebagai sebuah kerajaan digital.

Menurutnya ancaman siber di Malaysia baru-baru ini telah meningkat dari segi kekerapan dan keparahan serangan, kata Timbalan Menteri Komunikasi dan Digital Teo Nie Ching.

“Tahun lalu sahaja, negara mengalami beberapa serangan siber yang serius, termasuk serangan ransomware, percubaan jenayah siber, kebocoran data, dan penipuan siber.”

“Berdasarkan statistik dari Cyber Security Malaysia (CSM), Malaysia melaporkan 4,741 kes ancaman siber tahun lalu, manakala tahun ini, 456 kes penipuan direkodkan sehingga Februari 2023.

”Pusat Tindak Balas Penipuan Kebangsaan (NSRC) menerima jumlah panggilan sebanyak 3,482 panggilan yang sebenar dengan kerugian sebanyak RM27 juta hanya untuk bulan Januari dan Februari tahun ini,” katanya.

“Selain itu, Kaspersky melaporkan bahawa pada tahun 2022, Malaysia mengalami 4,741 ancaman siber, dengan 456 kes penipuan direkodkan sehingga Februari 2023. Sistem Anti-Phishing Kaspersky telah menghalang 8.27 juta serangan siber di Malaysia pada tahun 2022.”

“Surfshark menilai Malaysia sebagai negara terjejas yang ke lapan terbanyak pada Q3 2023 dengan 494,699 akaun bocor. Kadar pelanggaran meningkat sebanyak 144% pada Q3 2023 berbanding Q2 2023.

“Malaysia juga menduduki tempat ke-5 dari segi kepadatan pelanggaran, dengan kira-kira 5,436 akaun yang dilanggar setiap hari. Surfshark mencadangkan pendekatan yang berwaspada, hanya menyimpan akaun pada platform yang aktif digunakan dan melaksanakan pengesahan dua faktor.

“Dalam konteks ekonomi digital, Blueprint Ekonomi Digital Malaysia menekankan kepentingan keselamatan siber sebagai salah satu daripada enam tonggak utama. Insiden keselamatan siber menunjukkan trend menaik, dengan 6,512 insiden direkodkan pada tahun 2020 dan 4,615 insiden direkodkan dari Januari hingga Mei tahun ini.

Statistik polis menunjukkan peningkatan dalam jenayah siber, dengan 14,229 kes dilaporkan tahun lalu dan 4,327 kes dilaporkan pada suku pertama tahun ini, dengan jumlah kerugian sebanyak RM413 juta.”

“Dalam landskap ini, adalah penting untuk mengintegrasikan pendidikan keselamatan siber ke dalam kurikulum sekolah untuk membekalkan generasi muda dengan kemahiran yang diperlukan untuk menavigasi dunia digital dengan selamat.

Program Keselamatan Siber Maxis untuk PKS, yang dilancarkan dengan kerjasama MDEC, NACSA, dan SME Corporation Malaysia, bertujuan untuk meningkatkan penerimaan dan pelaksanaan keselamatan siber di kalangan PKS. Mengenali kerentanannya PKS terhadap ancaman siber, adalah penting untuk menganggap Program Keselamatan Siber Maxis untuk PKS sebagai inisiatif tambahan.

Walau bagaimanapun, bagi kecekapan jangka panjang, adalah disyorkan untuk menyertakan pendidikan siberkeselamatan sebagai mata pelajaran wajib di sekolah tanpa diuji.”

“Sebaik Malaysia meneruskan perjalanan transformasi digitalnya, sistem keselamatan siber yang kukuh adalah penting untuk memastikan persekitaran digital yang selamat dan terjamin untuk perniagaan, individu, dan negara secara keseluruhan. Masa kini adalah saatnya untuk melaksanakan subjek keselamatan siber sebagai permainan penentu bagi golongan muda.”


Ikuti kami di saluran media sosial berikut:

Facebook
X (Twitter)
Instagram
Telegram
TikTok
WhatsApp Channel
Laman Web

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *