Kerusi Enam Bekas Ahli Parlimen Bersatu Kekal – Speaker

Kerusi enam ahli parlimen Bersatu yang menyokong Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim kekal di Dewan Rakyat kata Speaker Tan Sri Johari Abdul.

KUALA LUMPUR, 10 Jul – Enam bekas Ahli Parlimen Bersatu akan kekal dengan kerusi mereka, kata Speaker Dewan Rakyat Tan Sri Johari Abdul.

Perkara ini disahkan oleh Pengerusi Perikatan Nasional (PN) dan Presiden Bersatu Muhyiddin Yassin dalam satu sidang media di Parlimen hari ini.

Muhyiddin berkata Bersatu menerima surat daripada Johari petang semalam menyatakan kerusi-kerusi tersebut akan kekal.

Enam ahli Parlimen tersebut sebelum ini menyatakan sokongan kepada Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim, bertentangan dengan pendirian parti sebagai pembangkang.

“Keputusan ini sangat mengecewakan kami kerana ia bertentangan dengan peruntukan jelas dalam Perkara 49a, Seksyen 3 Perlembagaan Persekutuan,” kata Muhyiddin.

Enam ahli Parlimen berkenaan ialah Abu Hussin Hafiz Syed Abdul Fasal (Bukit Gantang), Zahari Kechik (Jeli), Mohd Azizi Abu Naim (Gua Musang), Iskandar Dzulkarnain Abdul Khalid (Kuala Kangsar), Suhaili Abdul Rahman (Labuan) dan Dr Zulkafperi Hanafi (Tanjong Karang).

Peruntukan Perkara 49A(1)(a)(ii) Perlembagaan Persekutuan menyatakan dengan jelas bahawa kerusi ahli Dewan Rakyat itu hendaklah menjadi kosong jika dia tidak lagi menjadi anggota parti politik setelah dipilih ke Dewan Rakyat sebagai anggota suatu parti politik.


Ikuti kami di saluran media sosial berikut:

Facebook
X (Twitter)
Instagram
Telegram
TikTok
WhatsApp Channel
Laman Web

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *