KEADILAN Sokong Langkah KPM Proaktif Tangani Isu Kekurangan Guru, Pertingkat Kualiti Pendidikan

Komitmen Menteri Pendidikan Fadhlina Sidek dalam menangani isu kekurangan guru di sekolah wajar diberi sokongan semua pihak terutama dalam memastikan para pelajar diberikan akses pendidikan terbaik sepanjang masa. Foto Andre Lai

KUALA LUMPUR, 18 Nov – Kenyataan terus-terang Menteri Pendidikan Fadhlina Sidek berhubung masalah kekurangan guru yang dihadapi oleh sekolah jenis kebangsaan Cina (SJKC) dan Tamil (SJKT) di negara ini pada Jumaat, menyatakan keprihatinan beliau terhadap isu ini termasuk mengumumkan satu siri langkah-langkah proaktif.

Kenyataan ini menunjukkan kesungguhan dan iltizam beliau dan tekad kerajaan dalam bidang pendidikan, sekaligus menyeru semua pihak masyarakat bersama-sama berusaha, bersama-sama memajukan kualiti pendidikan.

“Saya berpandangan YB Fadhlina memberi perhatian terhadap isu data rasmi Kementerian Pendidikan (KPM) yang dituduh salah oleh media, dan berjanji untuk menyemak data dengan teliti, untuk memastikan ketepatan maklumat.

Perhatian tinggi terhadap ketepatan data menunjukkan keseriusan KPM dan Fadhlina dalam menyelesaikan masalah, sekaligus memberi asas kukuh untuk merangka dasar yang saintifik dan munasabah,” ujar Naib Pengerusi KEADILAN Wilayah Persekutuan, Andre Lai.

Komitmen Menteri Pendidikan Fadhlina Sidek dalam menangani isu kekurangan guru di sekolah wajar diberi sokongan semua pihak terutama dalam memastikan para pelajar diberikan akses pendidikan terbaik sepanjang masa. Foto Andre Lai

KPM menekankan bahawa masalah kekurangan guru bukan sahaja terhad kepada SJKC atau SJKT, tetapi meliputi semua jenis sekolah, termasuk sekolah kebangsaan, SJKC dan SJKT. Pengertian menyeluruh ini dapat mengelakkan penyelesaian masalah dari sudut yang sebelah mata, menjadikan penyelesaian lebih tepat sasaran dan universal.

Sementara itu, Fadhlina menekankan bahawa ini adalah satu masalah sementara, memberi keyakinan kepada masyarakat, dan menonjolkan sikap optimis kerajaan dalam menyelesaikan masalah.

Berkenaan dengan kekurangan guru sekolah rendah, KPM merangka satu strategi berbilang peringkat, termasuk merancang pengambilan guru baru, mempertimbangkan situasi kemasukan dan keluar guru sedia ada, serta menyediakan lebih banyak sumber pendidikan melalui program latihan.

Strategi menyeluruh ini menunjukkan pemikiran mendalam kerajaan terhadap masalah, tidak hanya termasuk langkah-langkah jangka pendek, tetapi juga perancangan jangka sederhana dan panjang, memberi jaminan sistemik untuk penyelesaian masalah.

Yang patut diberi perhatian ialah, pengambilan guru melalui PISMP yang berterusan akan mengisi kekosongan di semua jenis sekolah, termasuk pelbagai pilihan subjek, seperti Bahasa Cina dan Tamil.

Konsep MADANI yang diperkenalkan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim, memenuhi aspirasi tujuh teras Kementerian Pendidikan (KPM). Foto Arkib

“Langkah berwawasan ini tidak hanya membantu menyelesaikan masalah kekurangan guru semasa, tetapi juga memberi pelbagai pilihan pendidikan kepada pelajar, membina bakat yang berkembang secara menyeluruh.

“Mesyuarat arah tuju pendidikan yang diadakan bersama wakil SJKC dan SJKT oleh Kementerian Pendidikan untuk membincangkan secara mendalam masalah kekurangan guru, menunjukkan kerjasama rapat antara kerajaan dan wakil pihak sekolah,” tambahnya.

Malah Fadhlina menekankan bahawa KPM sentiasa memberi perhatian kepada isu ini, dan berjanji untuk menangani semua keprihatinan dengan sewajarnya, menambah keyakinan untuk penyelesaian masalah. Sikap terbuka dan komunikatif ini sangat penting untuk bersama-sama mendorong perkembangan pendidikan.

Untuk memastikan ketepatan data, kementerian telah memulakan proses semakan penandaan (tagging) guru pilihan Bahasa Cina di semua sekolah secara berperingkat.

Tindakan ini menunjukkan perhatian tinggi kerajaan terhadap kualiti data, untuk mengelakkan kesilapan yang mungkin timbul dalam masyarakat, memastikan hanya data rasmi dan tepat digunakan sebagai rujukan untuk ramalan tentang kekurangan tenaga pengajar.

Sebenarnya rangka MADANI lengkap dan semua pihak diharap membaca naskah MADANI lebih awal dan dalam setiap maksud MADANI itu sudah ada segmen pendidikan. Foto Andre Lai

Akhir sekali, Fadhlina mendedahkan bahawa kementerian bekerjasama rapat dengan Suruhanjaya Perkhidmatan Pendidikan (SPP) bagi mengambil langkah-langkah proaktif, untuk memastikan masalah kekurangan guru di semua jenis sekolah dapat diselesaikan dengan berkesan.

Model kerjasama antara kerajaan dan agensi berkaitan memberi satu contoh positif untuk penyelesaian masalah, dan menyeru semua pihak masyarakat bersama-sama bekerjasama, untuk meningkatkan kualiti pendidikan.

Pada saat kritikal ini, kita harus menyahut seruan kerajaan Malaysia Madani, bersama-sama melibatkan diri dalam bidang pendidikan, memberi kanak-kanak persekitaran pembelajaran yang lebih baik dan sumber pendidikan yang lebih menyeluruh.

“Di kawasan Wangsa Maju misalnya, terdapat 3 SJKC dan sebuah SMKC yang menghadapi isu kekurangan tenaga pengajar. Meskipun media massa melaporkan isu kekurangan guru di sekolah Cina, namun hakikatnya banyak sekolah kebangsaan turut mengalami masalah yang sama.

“Semasa artikel ini ditulis, seorang pengetua sekolah rendah di Wangsa Maju telah menghantar pesanan ringkas kepada saya berkenaan dengan kekurangan 10 tenaga pengajar di sekolahnya,” ujar Andre lagi.

Sejak menjadi Menteri Pendidikan, Fadhlina sentiasa memastikan aspek pembangunan sahsiah pelajar ditekankan dan ia termasuk merangka pelan penambahan guru-guru bagi merealisasikan hasrat ‘Karamah Insaniah’. Foto Andre Lai

Beliau percaya, hanya dengan kerjasama semua pihak masyarakat, bersama-sama berusaha untuk menyelesaikan masalah kekurangan guru, barulah dapat mendorong perkembangan pendidikan yang mampan, melahirkan lebih banyak bakat untuk negara, dan meletakkan asas kukuh untuk masa depan.

Kurangkan tomahan, usahakan lipat ganda dalam aspek libat urus antara para pengamal pendidikan dan KPM, nescaya ‘Karamah Insaniah’ bakal direalisasikan dalam beberapa tahun mendatang.

– Ulasan berita dan analisis disediakan oleh:

LAI CHEN HENG
Ketua Cabang KEADILAN Wangsa Maju
Naib Pengerusi KEADILAN Wilayah Persekutuan

Ikuti kami di saluran media sosial berikut:

Facebook
X (Twitter)
Instagram
Telegram
TikTok
WhatsApp Channel
Laman Web

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *