Dua Pendaki Mongolia Maut Ketika Mendaki Everest

Foto dua pendaki Mongolia, Usukhjargal Tsedendamba (kanan), 53, dan Purevsuren Lkhagvajav, 31 ditemui maut pada ketinggian sekitar 8,600 meter dari aras laut. Foto AFP

KATHMANDU, 19 Mei – Pasukan penyelamat menemui mayat pendaki Mongolia kedua yang hilang di Gunung Everest, sekali gus mengesahkan kematian kedua di puncak tertinggi dunia pada musim pendakian kali ini.

Usukhjargal Tsedendamba, 53, dan Purevsuren Lkhagvajav, 31, dilaporkan kali terakhir berhubung pada petang Ahad dari Kem 4, yang terletak kurang daripada satu kilometer (0.6 batu) di bawah puncak.

Jumaat lalu, mayat Tsedendamba ditemui di sekitar ketinggian 8,600 meter (28,215 kaki) selepas operasi mencari dan menyelamat selama berhari-hari yang terjejas akibat cuaca buruk.

Foto dua pendaki Mongolia, Usukhjargal Tsedendamba (kanan), 53, dan Purevsuren Lkhagvajav, 31 ditemui maut pada ketinggian sekitar 8,600 meter dari aras laut. Foto AFP

“Mayat kedua juga ditemui pada hari Jumaat, tetapi memerlukan pengesahan. Kami mengesahkan ia adalah dia semalam,” Pemba Sherpa dari 8k Expeditions, yang mengeluarkan permit pendakian dan penginapan kem pangkalan kedua-duanya, memberitahu AFP.

“Kami sedang cuba untuk membawa turun mayat.”

Empat sherpa gunung telah dihantar untuk mencari dan menyelamat kedua-duanya.

Mayat Lkhagvajav ditemui berhampiran kawasan yang dipanggil balkoni, sebuah pelantar kecil pada ketinggian sekitar 8,400 meter (27,560 kaki).

Sherpa berkata, dua lelaki sedang mendaki tanpa pemandu dan walkie-talkie mereka telah ditemui di dalam khemah mereka.

Jabatan pelancongan Nepal berkata dalam satu kenyataan pada hari Selasa bahawa pasukan lain ada melihat kedua-dua lelaki itu menuju ke puncak Everest pada pagi Isnin.

Beratus-ratus pendaki telah berpusu-pusu ke Nepal yang menempatkan lapan daripada 14 puncak tertinggi di dunia untuk puncak pada musim pendakian musim bunga apabila suhu lebih panas dan angin biasanya tenang.

Nepal telah mengeluarkan lebih 900 permit untuk pendakian di pergunungannya tahun ini, termasuk 419 untuk Everest, yang memperoleh lebih daripada AS$5 juta dalam bentuk royalti.

Kira-kira 80 pendaki telah pun mencapai puncak Everest setinggi 8,849 meter (29,032 kaki) selepas pasukan mengikat tali mencapai puncak bulan lalu.

Dua pendaki maut di Makalu, puncak kelima tertinggi di dunia, tahun ini, tidak jauh dari Everest.

Pendaki Perancis, Johnny Saliba, 60, meninggal dunia pada ketinggian 8,120 meter (26,640 kaki) semasa pendakian ke puncak itu minggu lalu.

Seorang pemandu Nepal berusia 53 tahun meninggal dunia di puncak yang sama minggu lalu ketika turun dari puncak. – AFP


Ikuti kami di saluran media sosial berikut:

Facebook
X (Twitter)
Instagram
Telegram
TikTok
WhatsApp Channel
Laman Web

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *