Debat Buruk Salah Saya Sendiri – Biden

Calon Demokrat bagi Presiden AS, Joe Biden, berdebat dengan calon Republikan, Donald Trump, di Atlanta, Georgia, AS, minggu lalu. Foto Reuters

WASHINGTON, 6 Jul – Presiden Amerika Syarikat, Joe Biden mengambil tanggungjawab penuh atas prestasi debatnya yang buruk menentang pencabarnya dari Parti Republikan, Donald Trump minggu lepas, dengan mengatakan persembahan buruknya “salah saya sendiri”, lapor Agensi Berita Jerman (dpa).

Dalam wawancara televisyen pertamanya sejak debat itu, Biden memberitahu ABC News beliau mengalami ‘malam yang buruk’ pada malam itu, tetapi tiada ‘petunjuk tentang sebarang keadaan serius’.

Tekanan ke atas Biden untuk berundur sebagai calon presiden Demokrat 2024 semakin meningkat daripada kalangan partinya sendiri, sejak beliau berbahas dengan Trump dalam debat selama 90 minit yang disiarkan pada 27 Jun.

Semasa perdebatan itu, Biden yang suaranya kedengaran serak, tergagap-gagap dalam menyusun ayat, kelihatan kehilangan tumpuan dan sering bergelut untuk menyampaikan hujahnya.

Ditanya oleh George Stephanopoulos dari ABC News sama ada beliau menonton debat itu, Biden berkata: “Saya tidak fikir saya lakukannya, tidak”.

Ditekan mengenai prestasinya buruknya beberapa kali, Biden berkata “Saya berasa amat teruk” dan beliau mengalami “selesema yang sangat teruk” pada hari itu. – BERNAMA-dpa


Ikuti kami di saluran media sosial berikut:

Facebook
X (Twitter)
Instagram
Telegram
TikTok
WhatsApp Channel
Laman Web

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *