Christina Liew Harap Sasaran 2.4 Juta Pelancong Dapat Dicapai

KOTA KINABALU, 24 OKT – Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Datuk Christina Liew berharap dapat memenuhi sasaran 2.4 juta ketibaan pelancong walaupun terdapat gangguan akibat penggantungan mendadak operasi MYAirline.

Dengan ketibaan pelancong kini berjumlah 2.2 juta, Christina berkata bahawa mereka akan mencari alternatif untuk memenuhi sasaran 2.4 juta itu.

“Kami masih ada satu setengah bulan sehingga hujung tahun ini. Kami bekerja keras, kami akan sampai ke sana, dan sasaran 2.4 juta ketibaan akan diterjemahkan kepada RM2.9 bilion,” katanya pada sidang media di sini Isnin untuk mengumumkan Pesta Regatta Lepa ke-28, yang akan diadakan dari 17 hingga 19 November di Semporna.

Beliau juga berkata bahawa mereka merancang untuk melawat beberapa tempat lagi untuk bertemu dengan syarikat penerbangan dari negara lain untuk menjemput mereka ke Sabah.

“Jika kita dapat mencapai sasaran kita, kita akan mendapat RM2.9 bilion daripada pelancongan. Kami menekankan perkara ini dan mengadakan pertemuan tetap dengan wakil kumpulan pelancongan dan pengembaraan kami supaya kami berada di halaman yang sama.

“Kami mahu memberitahu mereka hala tuju kami dan kami mahu mereka bekerja keras ke arah mendorong diri dan diri sendiri ke arah sasaran,” katanya.

“Kami bekerja keras untuk memenuhi tarikh akhir. Insya-Allah, kami akan mendapat RM2.9 bilion itu untuk Negeri kami, yang akan menyediakan lebih banyak pekerjaan untuk pemandu pelancong kami dan limpahan ekonomi untuk Sabah dan rakyatnya,” katanya.

Ikuti kami di saluran media sosial berikut:

Facebook
X (Twitter)
Instagram
Telegram
TikTok
WhatsApp Channel
Laman Web

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *