Agong Titah Kem. Komunikasi, MCMC Bertindak Tegas Isu Salah Guna Media Sosial

Menteri Komunikasi Fahmi Fadzil ketika mengadap Yang Di-Pertuan Agong Sultan Ibrahim di Istana Negara bagi mempersembahkan program bersempena istiadat pertabalan pada 20 Julai ini. Foto Facebook Fahmi Fadzil

KUALA LUMPUR, 11 Jul – Yang di-Pertuan Agong Sultan Ibrahim menitahkan Kementerian Komunikasi serta Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC) untuk bertindak tegas dalam menangani masalah berkaitan salah guna media sosial.

Menteri Komunikasi Fahmi Fadzil berkata Sultan Ibrahim menitahkan perkara itu ketika beliau hadir dalam sesi menghadap Seri Paduka Baginda di Istana Negara pagi semalam, bagi menyembah maklum acara-acara yang akan dijalankan sempena Istiadat Pertabalan Seri Paduka Baginda pada 20 Julai ini.

Beliau berkata pada sesi itu juga beliau turut menyembah maklum kepada Sultan Ibrahim berhubung kes seorang wanita yang juga pempengaruh media sosial didakwa membunuh diri selepas menjadi mangsa buli siber di Gombak Setia, Selangor, baru-baru ini.

”Selepas semua perkara formal itu selesai (ketika sesi menghadap) Tuanku bertitah mengenai kerisauan Seri Paduka Baginda tentang ‘masalah’ berkaitan media sosial.

“Tuanku titahkan Menteri Komunikasi dan MCMC mesti mengambil tindakan yang sangat tegas, jadi Tuanku sangat prihatin,” katanya dalam sesi bersama media di Bangunan Parlimen, di sini hari ini.

Beliau berkata Sultan Ibrahim turut mengulangi titah dengan mesej yang sama iaitu tidak menjadikan media sosial sebagai platform untuk berbalah dan membuka aib kerana ia akan menjadi punca perpecahan dan persengketaan.

Sehubungan itu Fahmi berkata kementerian itu bersama agensi-agensi lain akan memperkasakan segala usaha menjadikan media sosial sebagai platform yang selamat untuk digunakan.


Ikuti kami di saluran media sosial berikut:

Facebook
X (Twitter)
Instagram
Telegram
TikTok
WhatsApp Channel
Laman Web

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *