Agong, Raja Permaisuri Berkenan Tunai Solat Aidilfitri Di Surau Utama Istana Negara

Yang di-Pertuan Agong Sultan Ibrahim berangkat menunaikan solat sunat Aidilfitri di Surau Utama Istana Negara. Turut hadir Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim. Foto Bernama

KUALA LUMPUR, 10 Apr – Yang di-Pertuan Agong Sultan Ibrahim dan Raja Permaisuri Agong Raja Zarith Sofiah, berkenan berangkat menunaikan solat sunat Aidilfitri di Surau Utama Istana Negara di sini, hari ini.

Keberangkatan tiba Sultan Ibrahim dan Raja Zarith Sofiah pada 8.23 pagi diiringi Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Jemaah Menteri.

Solat sunat Aidilfitri berkenaan dipimpin Pegawai Agama Istana Negara, Datuk Munir Md Salleh.

Ini kali pertama Seri Paduka Baginda menunaikan solat sunat Aidilfitri di Istana Negara selepas melafaz sumpah memegang jawatan sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-17 pada 31 Januari lalu.

Yang di-Pertuan Agong Sultan Ibrahim berangkat menunaikan solat sunat Aidilfitri di Surau Utama Istana Negara. Turut hadir Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim. Foto Bernama

Khutbah Aidilfitri bertajuk ‘Hakikat Kemenangan’ dibacakan Munir antaranya menyeru umat Islam memanfaatkan keberkatan Aidilfitri untuk memperbaiki hubungan persaudaraan sesama anggota masyarakat.

Selain itu, Aidilfitri juga merupakan peluang terbaik untuk memperbaiki hubungan sesama umat Islam dan meninggalkan budaya label-melabel, caci-mencaci dan tuduh-menuduh sesama sendiri.

“Hakikatnya kita semua bersaudara. Terkadang dipecahkan oleh hal-hal yang sangat remeh, namun membawa kesan berpanjangan.

“Maka berusahalah memperbaiki hubungan sesama umat Islam atau kita berusaha menjadi pendamai kepada umat Islam yang berselisih,” katanya.

Selepas selesai solat sunat itu, Seri Paduka Baginda bersalaman dengan jemaah yang hadir. Solat berkenaan disertai kira-kira 200 jemaah.

Sultan Ibrahim dan Raja Zarith Sofiah kemudian berkenan bersalaman dengan hadirin yang berangkat ke Majlis Ramah Mesra Aidilfitri bersama Perdana Menteri, Anggota Jemaah Menteri, Timbalan-timbalan Menteri dan Dif Kenamaan. – BERNAMA


Ikuti kami di saluran media sosial berikut:

Facebook
X (Twitter)
Instagram
Telegram
TikTok
WhatsApp Channel
Laman Web

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *