5 Juta Pelancong Disasar Melawat Port Dickson – Aminuddin Harun

PORT DICKSON, 27 Mac – Kesungguhan Kerajaan Negeri Sembilan memulihkan sektor pelancongan di negeri ini, mula menampakkan tanda-tanda positif.

Ditambah lagi dengan jangkaan kira-kira lima juta pelancong disasar melawat ke daerah ini bersempena Tahun Melawat Port Dickson (TMPD) pada tahun 2022.

Menteri Besar, Datuk Seri Aminuddin Harun berkata, jumlah 70 peratus daripada lapan juta pelancong ke negeri ini tersebut adalah berdasarkan trend kedatangan pelancong ke pantai-pantai peranginan di daerah ini yang semakin meningkat terutama selepas tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) baru-baru ini.

“Kerajaan negeri meletakkan sasaran ini dan pastinya (perkembangan terkini) sebagai satu tanda yang amat baik dalam industri pelancongan.

“Alhamdullilah, malah, kita juga lihat ada satu hotel baharu yang beroperasi di sini dan berharap ia juga dapat memulihkan kembali sektor ini selepas penularan wabak Covid-19,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menyempurnakan Majlis Perasmian Taman Tema Air Ehsan Waterpark Port Dickson dekat sini hari ini.

Turut hadir sama, Ketua Pengarah Eksekutif Ehsan Waterpark, Datuk Abdul Hamid PV Abdu.

Taman tema air berkeluasan hampir dua hektar itu dibaik pulih selepas terbengkalai selama tujuh tahun dengan kos keseluruhan sebanyak RM6 juta.

Dalam pada itu, Aminuddin berkata, selain daerah Port Dickson, beberapa daerah lain seperti Kuala Pilah, Seremban, Jempol, Rembau, Jelebu juga akan dijadikan kawasan tarikan pelancong.

“Di Kuala Pilah, kami memulihkan kembali warisan perkampungan budaya yang sudah menjadi satu destinasi tarikan bagi peminat makanan tradisi negeri ini. Bukan sahaja pada hari cuti namun pada hari biasa juga ada pelancong yang berkunjung.

“Saya juga mahu memastikan Seremban ada lokasi tertentu yang boleh dilawati seperti daerah Jelebu yang merupakan kawasan eko pelancongan manakala di Rembau kami sedang menyediakan satu tarikan baharu di Gunung Datuk,” katanya.

2 thoughts on “5 Juta Pelancong Disasar Melawat Port Dickson – Aminuddin Harun

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *