29 Maut Bangunan 16 Tingkat Dijilat Api

Anggota bomba memeriksa bahagian luar sebuah bangunan yang musnah dijilat api di tengah Istanbul kelmarin. Foto AFP

ISTANBUL, 5 Apr – Kebakaran yang marak dari ruang bawah tanah bangunan 16 tingkat di tengah Istanbul kelmarin mengorbankan sekurang-kurangnya 29 orang, dengan api dan asap tebal berkepul-kepul selama berjam-jam walaupun tindak balas kecemasan besar-besaran telah dijalankan.

Kebakaran berjaya dikawal dan usaha menyelamat telah ditamatkan pada awal petang, kata pejabat gabenor bandar, dan lapan orang ditahan di atas kebakaran yang bermula di ruang bawah tanah di mana pembina sedang mengubah suai kelab malam.

Pejabat datuk bandar tempatan berkata dalam satu kenyataan bahawa ia tidak pernah menerima “permintaan untuk kebenaran” daripada pemilik kelab malam atau kontraktor “berkenaan sebarang pengubahsuaian premis”.

“Tiada permit telah dikeluarkan dan tiada maklumat diberikan,” tambah kenyataan itu, berjanji untuk “menyiasat lagi kes itu dan memaklumkan kepada orang ramai”.

Anggota bomba memeriksa bahagian luar sebuah bangunan yang musnah dijilat api di tengah Istanbul kelmarin. Foto AFP

Kebakaran di kejiranan Gayreteppe di daerah Besiktas di bandar itu bermula pada jam 12.47 tengah hari dan dipadamkan pada lewat petang, kata pejabat gabenor wilayah Davut Gul.

Kebakaran menembusi blok pangsapuri, membunuh 29 dan seorang wartawan AFP melihat tiga anggota bomba yang keletihan duduk di lantai dengan wajah dan peralatan mereka hitam akibat asap selepas usaha memadam api.

Selain 29 yang terbunuh, seorang yang cedera masih dirawat di hospital, kata pejabat Gul.

Masih belum jelas sama ada mangsa mati akibat terhidu asap atau akibat kebakaran.

“Siasatan telah dibuka ke atas kebakaran yang berlaku di Istanbul,” kata Menteri Dalam Negeri Ali Yerlikaya.

Gambar dari tempat kejadian menunjukkan api marak dari tingkap tingkat bawah, memuntahkan asap hitam tebal yang menyelubungi bangunan itu.

Semua lelaki yang bekerja di tapak itu telah meninggal dunia, kata pejabat gabenor, tanpa menyatakan sama ada mereka tergolong dalam kiraan mangsa.

“Saya kehilangan empat kawan,” kata penduduk tempatan Fikret Kaya ketika anggota bomba meninggalkan tempat kejadian.

Tempat itu menempatkan pusat hiburan malam Gayrettepe yang popular yang dipanggil “Club Masquerade”, mempunyai beberapa pentas dan kerap mengadakan konsert secara langsung.

Lesennya pertama kali dikeluarkan pada 1987 dan diperbaharui pada 2018, kata gabenor Gul, sambil menambah bahawa kelab itu “dijaga dan diubah suai”.

Tetapi media tempatan melaporkan pemilik tidak memperoleh permit untuk kerja pengubahsuaian di kelab berkapasiti 1,500 itu, dan ia tidak mempunyai pintu keluar kecemasan dan tiang bawah tanah telah dialihkan, menjadikannya terdedah kepada gempa bumi.

Mereka yang ditahan termasuk pemilik dan pengurus kelab, serta ketua syarikat kerja logam yang menjalankan kerja-kerja pengubahsuaian, yang tidak dibenarkan, menurut pegawai bandar.

Datuk Bandar Istanbul yang baru dilantik semula Ekrem Imamoglu, bergegas ke tempat kejadian, berkata “kebakaran terkawal. Harap-harap tiada lagi mangsa”, mengucapkan takziah kepada saudara-mara yang maut dan cedera. — AFP


Ikuti kami di saluran media sosial berikut:

Facebook
X (Twitter)
Instagram
Telegram
TikTok
WhatsApp Channel
Laman Web

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *